RESUM JORNADA DE FORMACIÓ DEL CPM TRIDIÒCESI. SANT CUGAT 2019

RESUM JORNADA DE FORMACIÓ DEL CPM TRIDIÒCESI. SANT CUGAT 2019

 

RESUM JORNADA DE FORMACIÓ DEL CPM TRIDIÒCESI (1 JUNY 2019)

LLOC: CASA ABACIAL MONESTIR DE SANT CUGAT

PONENT: MN. EMILI MARLÈS, RECTOR DE LA PARROQUIA DE SANT CUGAT

TEMA: DIÀLEG FE I CIÈNCIA AL SEGLE XXI

Després d´una estona de pregària Pasqual, en Mn Emili ens va fer una exposició sobre aquest tema en el que les ideies més rellevants van ser:

-Al llarg dels segles, el diàleg entre Fe i Ciència ha passat per moments més bons i més dolents. El moment més complicat va ser durant els segles XVI a XIX amb la condemna de Galileo, i la teoria de la evolució de Darwin. Eren moments en els que quan hi havia qualsevol conflicte entre el que deia la Biblia i el que deia la Ciència, se li donava la raó a la Biblia.

-Afortunadament, la Biblia el que pretén no es donar resposta a tot, sino que es el missatge de Salvació de Déu, i tot el que s´en vagi d´aquest enfoc està equivocat. De fet ja en el segle XX, no hi ha hagut massa conflictes entre Fe i Ciència, i ha estat un segle amb molts descubriments científics que no corroboren el que diu literalment la Biblia: big-bang, ADN, mecánica cuántica, etc. També es rellevant considerar que en els orígens de la ciencia en el segle XVI-XVII, quasi bé un 30% dels científics eren clèrigs. Per exemple tenim a Mendel o el fundador de la Geologia que va ser un bisbe.

-Un aspecte molt interessant que en Mn Marlés ens va transmetre a través del quadre de Rembrandt: “Filósofo meditando”, es que cada ciència ens dona una visió parcial de la realitat. Com una radiografia que només ens mostra els ossos i no altres órgans, cada ciència només ens aproxima a la realitat d´una manera parcial. Per intentar conèixer la realitat en el seu conjunt cal exercitar diverses disciplines que profunditzen en la seva parcela. I aquí anem passant de la Física, a la Química, Biologia, Filosofía, Teologia, etc. Aquestes últimes intenten donar respostes a les preguntes que les ciències experimentals no arriben.

-En aquest sentit apareix la Filosofia de la Ciència que estudia com la ciència capta la realitat.

-Arribem al concepte de les “Metaqüestions”, i en aquest sentit en Mn Emili ens va parlar d´alguns principis antrópics (qualsevol teoria sobre la naturalesa de l’univers ha de permetre la nostra existència com a éssers humans i ens biològics basats en el carboni en aquest moment i lloc concrets de l’univers), com són algunes constants físiques com les de la gravetat o del del electromagnetisme. Algunes simulacions, indiquen que si aquestes constants, que són universals, tan sols es desviesin en un percentatge molt petit, infinitesimal, no existiria la vida, ni tan sols l´àtom de carboni. Aquestes constants, son fruit de l´atzar?

-La ciència no pot confirmar ni negar la existencia de Déu. Es fruit d´una experiència.

Després de la xerrada varem tenir reunions per grups on vam tractar si les parelles ens plantegen de vegades algún d´aquests temes, com els enfoquem, i quines ideies ens emportavem a casa.

Mn. Emili ens va encoratjar a fer el curs on line sobre aquest tema. Ens podem apuntar a través de la web: https://www.scienceandfaithonline.com/es

També vam gaudir de la tradicional coca d´Olesa, dels cafés de St Cugat i els sucs de Barcelona.

Les, al voltant de 22 persones que vam assistir a la jornada, vam sortir tots molt satisfetes del que vam aprendre i compartir, i volem donar moltes gràcies a Mn. Emili per la seva acollida, disponibilitat, sabiduría i pedagogía per explicar-nos aquest tema.